L-Carnitin Hakkında

(1.06.2019)

Carnitin, egzersiz performansını artırmak, refah duygusunu artırmak ve yağ yakma özelliği ile kilo kaybına yardımcı olma özellikleri ile bilinir.

Karnitin, egzersiz performansını artırmak, refah duygusunu artırmak ve kilo kaybına yardımcı olur şeklinde lanse edilmiştir; klinik çalışmaları devam etmektedir. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), metabolizmanın doğuştan gelen hataları nedeniyle primer ve sekonder karnitin eksikliğinin tedavisi için oral ve intravenöz (IV) L-karnitini onaylamıştır. Son dönem böbrek hastalığı olan hastalarda diyalizden kaynaklanan karnitin eksikliğinin tedavisi için IV L-karnitin de onaylanmıştır. Diyabetik periferik nöropatinin yanı sıra bazı lipid parametreleri, diyetleri L-karnitin ile takviye edilen diyabetik hastalarda iyileşmiştir. Sınırlı klinik veriler, erkeklerde sperm kalitesini arttırmada etkili bir tedavi olarak L-karnitini destekler. Sınırlı veri, periferik arter hastalığı olan hastalarda aralıklı klodikasyon tedavisi için propiyonil-L-karnitin kullanımını desteklemektedir ve veriler, konjestif kalp yetmezliği tedavisinde kullanımını desteklememektedir. 

Yaşlanma ve apoptozis, AIDS ile ilişkili demans kompleksi, ilaca bağlı anemi, bipolar depresyon, kaşeksi, kardiyovasküler hastalık, dislipidemi, distimik bozukluk, yorgunluk, ilaca bağlı mitokondriyal fonksiyon bozukluğu tedavisinde L-karnitinin kullanımını destekleyen sınırlı klinik verilerde mevcuttur.